Web Analytics
Spierentraining.nl
cutten

Cutten: de richtlijnen

Het verlagen van je vetpercentage wordt ook wel cutten genoemd. Dit is het tegenovergestelde van bulken. In de bulkfase probeer je zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen. Tijdens het cutten verlaag je je vetpercentage maar probeer je je opgebouwde spiermassa te behouden.

Cutten & spiermassa

Tijdens een periode van cutten moet je ervoor zorgen dat je calorietekort hebt. Dit wil zeggen dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je lichaam verbruikt. Een calorietekort is belangrijk tijdens deze fase anders verlies je geen vet. Helaas zal er tijdens deze periode altijd een beetje spiermassa weggaan, hier kan je niet zoveel aan doen. Door goed te eten kan je er wel zelf voor zorgen dat je zo min mogelijk spiermassa kwijtraakt.

De juiste voeding tijdens het cutten

Het is belangrijk dat je tijdens het cutten ongeveer 20% meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Voor een goede cut is voeding het belangrijkst. Er wordt weleens gezegd dat spieren worden gekweekt in de keuken in plaats van in de sportschool. Bij cutten is dit zeker van toepassing. Als je 20% minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt is het belangrijk wat je eet. De beste verhouding voor je voeding tijdens deze periode is:

– 50% koolhydraten
– 30% eiwitten
– 20% gezonde vetten

Verspreid de inname van je voeding over de dag. Eet niet drie keer per dag een grote maaltijd maar consumeer vaker kleinere porties. Dit helpt goed tijdens deze periode.

Hoe moet ik trainen tijdens het cutten?

Het komt vaak voor dat mensen in de fase van het cutten anders gaan trainen. Ze denken dat ze meer spierdefinitie trainen als ze setjes doen met meer herhalingen en lichtere gewichten. Echter is dit niet de goede manier om te trainen tijdens deze fase. In de periode voor een cut heb je door middel van zwaar trainen spieren gekweekt. Tijdens deze periode wil je deze spieren behouden. Dit doe je juist door zo zwaar mogelijk te blijven trainen.

De meeste mensen voegen tijdens het cutten wel cardio toe aan hun trainingsschema. Dit doen zij om extra calorieën te verbranden. Hierbij is het wel belangrijk dat je niet te veel calorieën verbrandt en dat je te ver onder je caloriebehoefte gaat zitten. Houdt in gedachte dat je niet meer dan 500 calorieën onder je caloriebehoefte moet gaan zitten. Probeer dus zelf of met behulp van een fitness trainer de juiste balans te vinden zodat je voeding en je trainingsschema kloppen voor jou lichaam. Je wilt namelijk vet verliezen terwijl je zo veel mogelijk spiermassa behoudt.

Richtlijnen cutten

Tot slot vatten we de richtlijnen van het cutten die zijn besproken even samen voor je. Deze zijn als volgt:

– Bereken je caloriebehoefte
– Zorg ervoor dat je ongeveer 300 tot 500 calorieën onder je caloriebehoefte gaat zitten waardoor je een calorietekort creëert.
– Let op de juiste voedingsratio, dus het percentage eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten
– Verspreid je maaltijden over de dag
– Blijf zwaar trainen en voeg cardio training toe aan je trainingsschema om calorieën te verbranden.

Reageren op dit artikel