Spierentraining.nl
beenspieroefeningen

Beenspieroefeningen: 8 beste oefeningen

Wil jij je benen trainen? Wij hebben de beste beenspieroefeningen voor je op een rijtje gezet. Veel sporters slaan het trainen van de beenspieren regelmatig over. Wij raden je aan dit niet te doen. Het trainen van de beenspieren met beenspieroefeningen heeft namelijk veel voordelen. Je maakt bij het trainen van je beenspieren namelijk groeihormonen en testosteron aan die ervoor zorgen dat je andere spiergroepen ook sneller gaan groeien.

Bij het trainen van de beenspieren is het belangrijk dat je de verschillende spieren in de benen traint. De beenspieren bestaan uit de quadriceps (voorkant bovenbeen), de hamstring (achterkant bovenbeen) en de kuiten (achterkant onderbeen). De beenspieroefeningen worden per beenspier ingedeeld waar in die oefening de meeste focus op ligt. Door de verschillende oefeningen regelmatig af te wisselen worden je beenspieren steeds op een andere manier getraind. Dit zorgt ervoor dat al je beenspieren worden ontwikkeld en dat je snel resultaat ziet.

De beenspieroefeningen staan hieronder ingedeeld per beenspier waar de meeste nadruk op ligt tijdens de oefening.

Beenspieroefeningen voor de quadriceps

De quadriceps, de spieren in de voorkant van de bovenbenen, zijn grote spieren en mogen dus best zwaar getraind worden. Er zit veel variatie in de beenspieroefeningen. Bij de ene oefening gebruik je je lichaamsgewicht, bij de andere oefening gebruik je machines, of je gebruikt dumbbells of een barbell. Je traint deze spieren met de volgende oefeningen optimaal:

Beenspieroefeningen voor de hamstrings

De achterkant van de bovenbenen, de hamstrings, zijn goed te trainen door regelmatig beenspieroefeningen te doen. Het trainen van de hamstrings moet niet worden onderschat. Dit is ook een van de grootste spiergroep in het lichaam. De hamstrings worden tijdens veel beenspieroefeningen aangesproken maar het is ook belangrijk om ze gericht te trainen.

Beenspieroefeningen voor de kuiten

De kuiten zijn een spiergroep in de benen die zeker niet mogen worden vergeten. Een breed bovenlichaam met bovenbenen en kuiten is geen gezicht. De kuiten worden in veel beenspieroefeningen al aangesproken. De volgende oefening richt zich echter alleen op de kuiten:

Beenspieroefeningen schema

Het is belangrijk dat je de beenspieroefeningen op de juiste manier uitvoert als je snel resultaat wilt zien. Om je progressie bij te houden en om de beenspieroefeningen in te delen is het handig om te trainen volgens een schema. Hierdoor weet je zeker dat je alle delen van de beenspieren traint. Ook weet je precies welke oefeningen je moet doen als je de sportschool in stapt.

Alles wat je moet weten over effectief vetverlies, spieropbouw en een gezond lichaam

In de afgelopen jaren hebben we duizenden mannen en vrouwen geholpen met hun persoonlijke doelen te behalen. Alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan hebben we samengevat in De Spierentraining Formule.

Bekijk de eenvoudige methode om snel spieren te ontwikkelen en vet te verliezen:

De Spierentraining Formule: Alles wat je moet weten over effectief vetverlies, spieropbouw en een gezond lichaam. Het boek bevat alle oefeningen, trainingen, recepten en schema's die je nodig hebt!

Spierentraining Team

Van de beste methodes om af te vallen tot de nieuwste fitness oefeningen: het team van Spierentraining weet er alles van. We houden je dagelijks op de hoogte van de beste en meest effectieve oefeningen en body workouts om zelf mee aan de slag te gaan.

Reageren op dit artikel

Gratis schema om 5 kilo af te vallen

Inclusief stap-voor-stap uitleg en overzicht van alle oefeningen.

Wij sturen het schema per mail. Controleer ook uw spam box.