Web Analytics
Spierentraining.nl

De beste adviezen voor het behalen van je fitness doelen

Betrouwbare en inspirerende informatie over fitness, krachttraining, oefeningen en voeding. Al onze artikelen zijn geschreven door fitnessinstructeurs met jarenlange praktijk ervaring en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en onderzoeken.

crossfit

CrossFit: wat, waar en hoe?

De term CrossFit heb je vast weleens horen vallen, maar wat is het nou eigenlijk? CrossFit is een vorm van fitness waarin verschillende manieren van trainen zijn samengevoegd in één training. De trainingen bestaan uit oefeningen die worden gedaan in het gewichtheffen, powerliften, gymnastiek en meer. CrossFit komt oorspronkelijk uit Amerika en bestaat al sinds 1996. De laatste jaren is het pas echt populair geworden. Het doel van CrossFit is om je algemene fitheid te verbeteren zodat je sterk en gezond wordt. Hierdoor wordt er gebruik gemaakt van meerdere sporten en trainingsvormen. De nadruk wordt gelegd op de functionele bewegingen van de mens zoals rennen, klimmen, duwen, gooien, trekken en springen.

De populariteit van CrossFit

Als je sterker wilt worden, spiermassa wilt opbouwen of als je wilt afvallen moet je ongeveer 4 tot 5 keer per week naar de sportschool om echt resultaat te behalen. Je traint elke keer ongeveer twee spiergroepen en je bent dan minstens een uur bezig. Voor veel mensen is dit onhaalbaar omdat ze te weinig tijd hebben. In dit geval komt het voor dat mensen dan maar minder naar de sportschool gaan. Dan ontstaat het probleem weer dat ze hun gewenste resultaten niet bereiken en hun motivatie weggaat.

Voor die mensen is CrossFit een goeie oplossing gebleken. Hierdoor is deze vorm van sport in korte tijd sterk in populariteit gestegen. De meeste trainingen duren namelijk niet langer dan 20 minuten. Je kan binnen een uur naar de sportschool rijden, trainen, douchen en weer naar huis. Dat scheelt tijd!

Naast het feit dat je vaker gaat omdat het minder tijd kost zijn de training ook veel uitdagender. Elke training worden er weer andere oefeningen toegevoegd aan de training, de meeste mensen houden van afwisselende trainingen. In dit geval is het een win-win situatie. Door de variatie in trainingen wordt de uitdaging groter en hebben mensen meer plezier in de trainingen. Dit zorgt voor goede resultaten en dat terwijl de trainingen kort zijn.

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

CrossFit Box

Een CrossFit Box is de omgeving waarin je een training uitvoert. Een CrossFit Box is een sportschool die er niet uitziet als een normale sportschool. Je vindt hier touwen, banden, ringen, kettlebells en rekken in plaats van machines die je normaal in de sportschool ziet staan. Tijdens een training werk je niet met machines maar met losse hulpmiddelen. Hierdoor zijn er heel veel verschillende trainingsvormen mogelijk en dat zorgt ervoor dat een CrossFit training elke keer anders is. Je weet van tevoren nooit wat je te wachten staat.

Hoe ziet een CrossFit training eruit?

De meeste trainingen hebben dezelfde opbouw maar de invulling hiervan is iedere keer anders. De opbouw van de training is als volgt:

1. Warming-up

De CrossFit training start met een warming-up. Je bereidt je voor op de training door je spieren op te warmen en je hartslag omhoog te brengen.

2. Technisch gedeelte

Na de warming-up begin je aan het technische gedeelte. Tijdens het technische gedeelte leer je de oefeningen uit te voeren die je tijdens de training gaat doen. Sommige oefeningen in een CrossFit training zijn namelijk best lastig om uit te voeren.

3. Workout of the Day

De Workout of the Day, of zoals velen het afkorten WOD, is het intensieve gedeelte van de training. De invulling van dit trainingsgedeelte is telkens anders. De ene keer wordt de training gevuld met een aantal oefeningen die je in rondes binnen een korte tijd moet uitvoeren. Een andere keer is het doel om zoveel mogelijk herhalingen te doen van een oefening binnen een korte tijd. Dit gedeelte kan dus erg variëren!

4. Cooling Down

Het laatste gedeelte van de training is de Cooling Down. Hierdoor bouw je de training rustig af nadat je hard hebt getraind tijdens de Workout of the Day. Meestal bestaat dit gedeelte uit wat rekken en strekken of een aantal oefeningen die goed zijn voor je mobiliteit.

Om je een beeld te geven van een Workout of the Day staat hieronder een voorbeeld schema:

Deze Workouts of the Day zijn opgesteld door een professioneel trainingscentrum voor CrossFit. De trainingen krijgen vaak een eigen naam zoals je ziet in het voorbeelschema.

De CrossFit trainingen volg je meestal in een groep. Je voert dan steeds dezelfde oefeningen uit als de andere mensen in je groep en dit zorgt voor een leuke en competitieve sfeer. Vaak worden de tijden en rondes bijgehouden waardoor je ziet wie het beste is. Aan de hand hiervan kan je ook zien of je progressie boekt en wat je kan verbeteren.

Wat bereik je met CrossFit?

Met CrossFit werk je aan het verbeteren van verschillende fysieke onderdelen. De belangrijkste fysieke onderdelen waar je aan werkt zijn kracht en conditie. Naast kracht en conditie zijn de volgende onderdelen belangrijk binnen CrossFit:

– Snelheid
– Weerstand
– Balans
– Coördinatie
– Behendigheid
– Nauwkeurigheid
– Flexibiliteit

Aan deze onderdelen werk je allemaal tijdens een CrossFit training. Iedereen kan beginnen met CrossFit, ongeacht het doel waarvoor je traint. De meeste mensen trainen om af te vallen of om fitter en sterker te worden. Maar er zijn ook veel mensen die aan CrossFit doen om meer zelfvertrouwen te krijgen, stoom af te blazen of voor het sociale aspect. Voor veel mensen is het ondertussen een lifestyle geworden dat meer is dan alleen fitnessen.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van CrossFit? Check dan dit artikel.

Zo krijg je snel die strakke buik waar je van droomt

Op internet staan veel tips voor het krijgen van een platte buik maar het meeste is helaas geschreven door mensen die er weinig verstand van hebben.

Oscar Helm is daarentegen een autoriteit op het gebied van afslanken en sport.

Hij leert je in zijn methode stap-voor-stap om een strakke buik te krijgen door het verliezen van overtollig buikvet, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Je ontdekt er alles over door de volgende pagina te bekijken:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Tom Ridder

Tom Ridder heeft meer dan 150 wetenschappelijk onderbouwde artikelen geschreven over fitness, spieren kweken, gewichtsverlies en voeding. Hij is bekend ben van De Telegraaf, Vrouw, Grazia en Het Laatste Nieuws. Hij is ook fitnessinstructeur en heeft 11 jaar ervaring.

Reageren op dit artikel