Ben je serieus over spiergroei en een breed uiterlijk, dan heb je misschien wel eens nagedacht om te beginnen met bulken. Zie bulken als een soort strategische fase; het is een toegewijde periode waarin je meer eet en traint met het doel om spiermassa op te bouwen. Maar hoe moet je bulken op de juiste manier?
Niet alle bulksessies zijn gelijk gecreëerd. Er is een groot verschil tussen ‘clean’ en ‘dirty’ bulken, en het kiezen van de verkeerde methode kan resulteren in ongewenste vettoename in plaats van die felbegeerde spiergroei. Wil je liever langetermijnsucces en een indrukwekkend gespierd lichaam opbouwen op de gezondst mogelijke manier? Volg dan deze 7 stappen:
Inhoud van dit artikel
1. Het verschil tussen clean bulken versus dirty bulken begrijpen
De term ‘bulken’ verwijst naar een periode waarin je meer calorieën consumeert dan je verbruikt, met als doel spiermassa op te bouwen. Dus hoe moet je bulken? Er zijn twee hoofdmethoden om dit te doen.
Dirty bulken is de snelle en gemakkelijke weg. Het houdt in dat je simpelweg zoveel mogelijk eet, ongeacht de voedingswaarde van het voedsel. Fast food, snoep, gebakken goederen – alles is toegestaan, zolang je maar die calorieën binnenkrijgt. Het probleem met deze methode is dat, hoewel je inderdaad snel in gewicht zult toenemen, een groot deel van die toename afkomstig zal zijn van verzadigde vet en slechte transvetten in plaats van spier.
Aan de andere kant hebben we clean bulken, een meer doordachte en gezonde benadering van bulken. Clean bulken is een strategie waarbij je een calorisch surplus creëert, terwijl je tegelijkertijd voedingskeuzes maakt die voedzaam zijn.
Het draait om het consumeren van gezonde, eiwitrijke voeding en het vermijden van lege, “dooie” calorieën en junkfood. Het doel is om spiermassa op te bouwen terwijl je zo min mogelijk vet aankomt.
Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.
2. Het berekenen van je dagelijkse caloriebehoefte
Het eerste wat je moet doen om te bulken op een clean manier, is je dagelijkse caloriebehoefte bepalen. Dit is niets meer dan het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om op het huidige gewicht te blijven. Wil je goed leren hoe je moet bulken, dan is het slim om deze caloriebehoefte zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen.
Gelukkig zijn er tal van gebruiksvriendelijke online tools die je moeiteloos door dit proces leiden, zoals MyFitnessPal, TDEE Calculator en Cronometer. Met deze apps kun je niet alleen je dagelijkse caloriebehoefte te berekenen, maar ook je voedingsinname bijhouden, voedingsstoffen analyseren en je voortgang over tijd in de gaten houden. Zo beschik je over alle informatie die je nodig hebt, handig op één plek. Perfect om je bulkschema nauwkeurig en met vertrouwen af te stellen.
Wanneer je jouw dagelijkse caloriebehoefte helder voor ogen hebt, is het tijd voor de volgende stap: voeg 250 tot 500 calorieën toe aan je dagelijkse inname. Deze strategische toename zorgt ervoor dat je op een gecontroleerde en gestage manier in gewicht toeneemt, perfect voor effectief clean bulken.
“Door dagelijks 250 tot 500 calorieën extra te consumeren, creëer je een krachtige, maar toch beheersbare motor voor spiergroei, zonder dat je lichaam in een ongewenste vetopslagmodus schiet. Dit precieze evenwicht vormt de essentie van clean bulken, waarbij elke calorie telt en bijdraagt aan jouw succes.”
3. Let op de kwaliteit van de calorieën die je binnenkrijgt
“Het succes van je bulkproces hangt niet alleen af van de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt, maar vooral van de kwaliteit ervan. Maar wat houdt dat precies in? Wat en hoe moet je eten om effectief en clean te bulken?
- De basis: nutriëntrijke voeding
Focus op voedingsmiddelen die een voedingsstoffenpowerhouse zijn, rijkelijk gevuld met vitamines, mineralen, vezels en andere noodzakelijke voedingsstoffen voor je lichaam.
Wil je clean bulken, dan geef je de voorkeur aan volkorenproducten, een verscheidenheid aan kleurrijke groenten, sappig fruit, mager vlees en plantaardige eiwitbronnen, evenals gezonde vetten. Deze items doen meer dan alleen je calorieën aanvullen; ze injecteren je lichaam met energie, versnellen je herstel na de training en leggen de bouwstenen voor solide spiergroei.
- Beperk bewerkte voedingsmiddelen
Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding en suikerrijke tussendoortjes. Ja, ze kunnen je calorieën een boost geven, maar je hebt er niets aan als ze essentiële voedingsstoffen missen!
Lege calorieën zijn voor ongewenste vetopslag en kunnen je gezondheid op lange termijn schaden. Sterker nog, ze kunnen zelfs je energieniveau ondermijnen en je lusteloos laten voelen; allesbehalve bevorderlijk is voor een strategische en succesvolle bulkperiode.
- Eiwitten zijn je beste vriend
Eiwitten zijn verantwoordelijk voor zowel spieropbouw als het herstel. Het is dus aan jou om voldoende eiwitten binnen te krijgen uit hoogwaardige bronnen zoals kip, vis, eieren, en plantaardige opties zoals bonen en linzen. Een algemene richtlijn: 1,6 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.
- Koolhydraten voor energie
Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron, zeker wanneer je zware trainingssessies doet. Wel is het belangrijk om simpele koolhydraten zoals suikerhoudende snacks, frisdrank, gewone pasta en wit brood links te liggen en te gaan voor complexe koolhydraten zoals zoete aardappelen, bruine rijst, quinoa en havermout.
Zo ben je verzekerd van een gestage stroom van energie en een goede dosis vezels.
- De juiste vetten voor hormoonproductie
Focus je op onverzadigde vetten uit bronnen zoals avocado’s, noten, zaden en vette vis. Deze vetten zijn niet alleen goed voor de spierondersteuning; ze dragen ook bij aan hartgezondheid en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien staan ze bekend om je een gevoel van verzadiging te geven, zodat je je dagelijkse calorie-inname kunt verhogen op een manier die bevorderlijk is voor clean bulken én gezonde gewichtstoename.
4. Timing en frequentie van maaltijden
Hoe moet je bulken met betrekking tot de timing en frequentie van je maaltijden? Clean bulken draait niet alleen om wát je eet, maar ook om wánneer je eet.
Een goede manier om dit te doen, is door je voedselinname over meerdere kleinere maaltijden gedurende de dag te verdelen. Zo houd je je metabolisme goed op gang en werk je met een constante toevoer van voedingsstoffen naar je spieren.
“Probeer te gaan voor 5-6 maaltijden per dag, en verzeker elke maaltijd van een goede balans van eiwitten, koolhydraten en vetten. Dit is voor stabiele energieniveaus en efficiënte spiergroei.”
5. Pas je training aan op clean bulken
Wanneer je start met clean bulken, vergeet dan niet je workouts hierop aan te passen. Hoe je moet clean bulken heeft alles te maken met spiergroei- en massa zonder te veel vetproductie, dus een slimme mix van voeding en training is key. Hieronder wat tips voor de perfecte workout aanpak:
- Krachttraining is king
Focus je op je spieropbouw, dan ben je vast niet vies van krachttraining. Tijdens het clean bulken is het vooral belangrijk om je trainingsintensiteit hoog te houden en te werken met zware gewichten.
Dus ga voor compound oefeningen: squats, deadlifts, bench press, pull-ups. Deze rakkers pakken meerdere spieren tegelijk aan – voor maximale calorieverbranding en spieractivatie. En onthoud: een workout plan waarbij alle grote spiergroepen aan de beurt komen is essentieel.
- Hoge intensiteit, slim volume
Je spieren moeten werken! Dus, train met flink wat gewicht en mik op 6-12 herhalingen per set. Let op je trainingsvolume (sets x herhalingen) – genoeg om te groeien, maar overdrijf niet. Spieren groeien in rust, niet in de gym.
- Progressieve overbelasting
Maak het je spieren niet te makkelijk. Verhoog geleidelijk de weerstand of het volume van je trainingen. Keep track of je prestaties en push jezelf elke week een beetje meer, of dat nu met zwaardere gewichten of meer herhalingen is.
- Rust en herstel
Nogmaals, spiergroei gebeurt in bed, niet in de gym. Dus pak voldoende rustdagen en zorg voor genoeg slaap.
- Variatie voor de win
Voorkom sleur en stagnatie; wissel je oefeningen af. Zo houd je je workouts fris en daag je de spieren uit vanuit verschillende hoeken.
Eten voor en na de training
Voor een clean bulk moet je de gelegenheid nemen om zowel te eten vóór je training als erna. Ga daarom voor een goede maaltijd met eiwitten en koolhydraten, en vul na de workout je energiereserves aan en bespoedig het spierherstel met een eiwitrijke snack.
6. Supplementen aan je dieet toevoegen
Weten hoe je écht moet bulken, betekent ook kijken naar mogelijkheden die je net dat extra zetje geven. Neem bijvoorbeeld whey proteïne – het faciliteert snel herstel na trainingen, terwijl creatine je kracht en prestaties een boost geeft.
Een andere goede keuze zijn de BCAA’s. Ze ondersteunen spierbehoud en -groei, en een hoogwaardige multivitamine vult eventuele voedingstekorten aan.
Wil je compleet zijn met supplementen, dan kan je visolie niet vergeten. Rijk aan omega-3 – hét puzzelstukje voor hartgezondheid en een lage kans op ontstekingen.
Let wel op: supplementen zijn een aanvulling op je voeding, geen vervanging!
7. Monitor je progressie
Tot slot, het zorgvuldig monitoren van je vooruitgang kan het proces van hoe je moet bulken meer vorm en bewustzijn geven, zeker als het gaat om clean bulken.
“Je moet weten of je op de goede weg bent, en dat doe je door regelmatig je voortgang te evalueren.”
- Weeg jezelf: Zet een vast weegmoment in je agenda, bijvoorbeeld elke week op dezelfde dag en tijd. Gewicht kan fluctueren van dag tot dag, dus het is belangrijk om naar de algemene trend over een langere periode te kijken, in plaats van je blind te staren op dagelijkse schommelingen
- Maak foto’s: Soms zie je de veranderingen in de spiegel niet, maar foto’s liegen niet. Maak dus elke maand foto’s, idealiter van verschillende hoeken, om je fysieke progressie te kunnen zien.
- Krachtmeting: Houd bij hoeveel je heft bij verschillende oefeningen. Je moet sterker worden naarmate de tijd verstrijkt, dus blijf zeker loggen in je boekje tijdens het trainen!
Zo krijg je snel die strakke buik waar je van droomt
Op internet staan veel tips voor het krijgen van een platte buik maar het meeste is helaas geschreven door mensen die er weinig verstand van hebben.
Oscar Helm is daarentegen een autoriteit op het gebied van afslanken en sport.
Hij leert je in zijn methode stap-voor-stap om een strakke buik te krijgen door het verliezen van overtollig buikvet, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
Je ontdekt er alles over door de volgende pagina te bekijken:
Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen