Web Analytics
Spierentraining.nl

De beste adviezen voor het behalen van je fitness doelen

Betrouwbare en inspirerende informatie over fitness, krachttraining, oefeningen en voeding. Al onze artikelen zijn geschreven door fitnessinstructeurs met jarenlange praktijk ervaring en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en onderzoeken.

Natuurlijk Je Groeihormoon Stimuleren: 8 Effectieve Methodes

Een van de meest cruciale biochemische stoffen in ons lichaam. Verantwoordelijk voor spiergroei, vetverbranding, en een frisse, jonge uitstraling. Ook neemt dit stofje het celherstel, je metabolisme en de verbetering van de huidkwaliteit op zijn rekening – het groeihormoon is een serieuze kracht achter tal van lichaamsprocessen.

Maar de twist is, dat naarmate je ouder wordt, je lichaam minder produceert van dit hormoon. En zonder adequaat optreden staat dit gelijk aan minder spierkracht, trager herstel na inspanning en zelfs vervelende rimpels die uit het niets lijken te verschijnen! Gelukkig kun je het tij wel degelijk keren, met deze 8 effectieve methoden om het groeihormoon te stimuleren, dé doorslaggevende factor voor een gezonder en vitaler leven.

Inhoud van dit artikel

Wat is het groeihormoon precies?

Zonder het groeihormoon zou de mensheid er een stuk minder robuust uitzien, van binnen en buiten. Het wordt geproduceerd door de hypofyse, een kleine klier aan de basis van de hersenen, die ook andere cruciale hormonen reguleert.

Het groeihormoon brengt evenwicht in diverse lichaamsprocessen. Het gaat de interactie aan met specifieke receptoren op de cellen. In de praktijk verhoogt het de concentratie van glucose en vrije vetzuren. Het stimuleert de productie van IGF-1 (Insuline-gelijkende Groeifactor 1), nodig voor spiergroei en herstel.

Hier is een lijst van alle processen in je lichaam waarbij het groeihormoon aan de pas komt:

 • Spiergroei en onderhoud: Bevordert eiwitsynthese voor spieropbouw.
 • Vetmetabolisme: Helpt bij de afbraak van vetcellen, voor energieproductie en gewichtsverlies.
 • Botdichtheid: Stimuleert botopbouw en -herstel, verbetert de botdichtheid en vermindert het risico op osteoporose.
 • Celvernieuwing: Bevordert regeneratie en replicatie van cellen, voor genezing en verjonging.
 • Hartgezondheid: Behoud een goede hartfunctie en het verlaagt het risico op hartziekten.
 • Cognitieve functie: Van invloed op de hersenfunctie, inclusief leren en je geheugen.
 • Immuunsysteem: Versterkt het immuunsysteem dankzij de productie van bepaalde soorten witte bloedcellen te stimuleren.
 • Regulering van de lichaamsvloeistoffen: Helpt bij het reguleren van de lichaamssamenstelling van vloeistoffen en zouten.

De subtiele, doch diepgaande effecten werken ook in op de psychische gesteldheid. Het zorgt ervoor dat de motor soepel loopt, ons humeur reguleert en stress inperkt Je kunt het dus zien als een soort van feel-good hormoon dat ons sterker en gelukkiger maakt!

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

8 Effectieve Methodes voor het natuurlijk stimuleren van het groeihormoon

Het groeihormoon is een spiegel van hoe goed we voor onszelf zorgen en hoe we met onszelf omgaan.

Je groeihormoon stimuleren lijkt misschien iets voor laboratoria, maar het geheim bevindt zich vooral in het doen en laten van ons dagelijks welzijn. Hier zijn acht doortastende strategieën die dieper ingaan op hoe je op natuurlijke wijze je groeihormoon stimuleert, van wetenschappelijk onderbouwde technieken tot de wat minder bekende tips met serieuze potentie.

1.  Maximaliseer fysieke uitdagingen

Variatie in training is belangrijk, maar de juiste trainingsintensiteit stimuleert pas echt het groeihormoon. Je wilt je spieren verrassen met onverwachte uitdagingen die hen dwingen zich aan te passen en te groeien.

Krachttraining: Het beste wat je kunt doen is je te richten op meerdere spiergroepen tegelijk, met compound oefeningen zoals squats, deadlifts, en bench presses. Dit is wat de afgifte van groeihormoon stimuleert, door het uitoefenen van stress op je hele lichaam. Verhoog de intensiteit door telkens weer meer gewicht toe te voegen, of het aantal herhalingen te vermeerderen binnen elke set.

Explosieve sporten: Sprinten, boxjumps, plyometrische oefeningen, high-intensity interval training (HIIT); allemaal bijzonder effectief als stimulans van het groeihormoon. De snelle en krachtige bewegingen die je hier gebruikt stimuleren de snelle spiervezels, die de snelle en krachtige bewegingen in korte perioden regelen.

Ook wel spiervezels type II genoemd; ze zijn bijzonder gevoelig voor groeihormoonstimulatie vanwege hun grotere afhankelijkheid van anaerobe energiebronnen en hun grotere capaciteit voor glucoseopname. Het intensievere gebruik van energie tijdens explosieve activiteiten brengt de verhoogde groeihormoonafgifte op gang als reactie op de metabole stress.

Trainingsschema: Stel een cyclisch trainingsschema op. Dit houdt in dat je de intensiteit en het type oefeningen over weken of maanden verandert. Zo voorkom je dat je lichaam gewend raakt aan een bepaalde routine, een fenomeen bekend als het trainingsplateau – wanneer de voordelen van regelmatige training beginnen af te nemen.

Mind-Muscle Connection: Tijdens je training, focus mentaal op de spieren die je gebruikt. Wees bewust van de contractie en ontspanning van je spieren, en verhoog de effectiviteit van elke oefening om het groeihormoon te stimuleren.

6 Manieren om Je Mind-Muscle Connection te Verbeteren (bodybuildingblog.nl)

2. Strategisch eten

Goed beheer van je insulinereactie doe je met een goed dieet. En dit helpt de groeihormoonproductie te bevorderen.

Je wilt daarom een dieet integreren met een lage glycemische index, wat betekent dat de voeding die je consumeert minder snel de bloedsuikerspiegel doet stijgen.

Dit dieet moet bestaan uit vezels zoals bonen, linzen, volle granen, en bladgroenten; gezonde vetten zoals avocado’s, extra virgen olijfolie en vette vis; eiwitten uit bronnen zoals kip, rundvlees, eieren, met plantaardige opties zoals quinoa en tofu.

Focus trouwens niet alleen op wat je eet, maar ook op wanneer je eet. Hierbij kun je denken aan intermitterend vasten. Het beperken van je eetvenster tot 6 uur, 8 uur of zelfs 12 uur, helpt de groeihormoonspiegels te verhogen en het lichaam in een staat van vetverbranding en celherstel te brengen.

Uit uiteenlopend onderzoek is gebleken dat dit helpt je energieniveaus beter op peil te houden. Tegelijkertijd draagt het bij aan een verbeterd metabool profiel en een potentieel langer leven!

Er is substantieel bewijs dat intermitterend vasten zorgt voor verminderde oxidatieve stress en een verbeterde insulinegevoeligheid, wat indirect helpt het groeihormoon te stimuleren.

3. Lever ontgifting

Een gezonde lever is cruciaal voor een effectief metabolisme en de zuivering van het bloed. Bovendien is het belangrijk voor de omzetting van groeihormoon in zijn actieve vorm.

Met een goedwerkende lever worden hormonen, zoals oestrogeen en cortisol, inclusief gifstoffen, waaronder pesticiden en zware metalen, op een efficiënte wijze uit het bloed afgebroken. En dit zal alleen maar de groeihormoonproductie verbeteren.

Om je lever te ontgiften en te ondersteunen, doe deze dingen:

 • Verminder alcohol en drugs: Drink je regelmatig alcohol of gebruik je geregeld harddrugs zoals XTC, dan krijgt je lever het een stuk zwaarder te verduren.
 • Eet levervriendelijke voeding: Grapefruit, blauwe bessen, cranberries, druiven en bieten, maar ook artisjokken, citrusvruchten, spinazie, bloemkool, knoflook, broccoli en avocado’s reinigen de lever. Ze zijn namelijk rijk aan antioxidanten, vitamines en stoffen die ontgiftende enzymen activeren die schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderen.
 • Kruiden: Mariadistel, kurkuma, artisjokextract, en dandelion wortel staan bekend om hun leverbeschermende effecten.
 • Water drinken: Meer dan voldoende water drinken spoelt de toxines letterlijk uit je systeem. Een goede gewoonte: Drink direct na het opstaan een glas lauw water (met een citroentje) om je hydratatie een goede kickstart te geven.
 • Controleer je medicatie: Sommige voorgeschreven medicijnen kunnen zwaar neervallen op de lever. Kijk eventueel met je arts naar mogelijke (natuurlijke) alternatieven.

4. Verhoog je aminozuurinname

De bouwstenen van eiwitten in ons lichaam, aminozuren zijn cruciaal voor vrijwel alles wat we nodig hebben, waaronder de productie van hormonen zoals het groeihormoon.

Aminozuren zoals arginine, ornithine, lysine en glutamine beschikken over het vermogen om de natuurlijke afgifte van groeihormoon te stimuleren. Ze komen voor in onder meer rood vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, en in plantaardige bronnen zoals bonen, erwten, en zaden.

Voor diegenen die moeite hebben om voldoende eiwitten via hun dieet binnen te krijgen of een extra stimulans nodig hebben, kunnen aminozuursupplementen werken. Die zijn verkrijgbaar in poeder- of pilvorm en dragen bij aan de groeihormoonproductie, vooral wanneer ingenomen rond trainingen of voor het slapen gaan.

Houd er wel rekening mee dat een overmatige inname, met via supplementen, op ten duur kan leiden tot nierbelasting en verstoringen in de metabole balans. Mogelijke symptomen hiervan zijn vermoeidheid, hoofdpijn, en spijsverteringsproblemen.

5. Neem koude douches

Wist je dat de wetenschap ontdekt heeft dat koude douches de productie van koudeshockproteïnen stimuleren?

Dit zijn speciale eiwitten die het lichaam aanmaakt als reactie op drastische temperatuurveranderingen. Ze beschermen de cellen tegen koude stress en zorgen voor een sneller herstel en regeneratie van de beschadigde cellen.

Precies dat helpt ook weer een betere afgifte van het groeihormoon en een verbeterd herstel van spierweefsel.

Het is een proces dat beter bekend staat als thermogenese. Dit is wat ook bruin vet activeert, wat energie efficiënter verbrandt en een uitstekende hulp is bij gewichtsverlies.

Gelijk onder de koude douche voor de beginners kan een grove zet zijn. Makkelijker is om een koud-water-routine te beginnen door de laatste minuut van je douche koud te maken en dan geleidelijk de duur te verhogen om je tolerantie te verbeteren.

Een eenvoudig maar geweldig ritueel dat je metabolisme een flinke boost geeft. Tegelijkertijd werk je ook aan je alertheid en immuniteit.

6. Vitaminen en mineralen

Weet je welke vitaminen en mineralen je groeihormoon stimuleren, dan kun je beter letten op wat je nodig hebt om je lichaam op topniveau te houden.

Neem vitamine D; goed voor sterke botten, maar ook belangrijk voor het moduleren van celgroei en het finetunen van de immuunfuncties. De beste bron van deze vitamine? De zon! Ook vette vissen zoals zalm, makreel en haring zitten er vol mee.

Zink draagt op zijn beurt bij aan hormoonsynthese en wondgenezing, voor het handhaven van een robuuste gezondheid. Het is te vinden in oesters, rundvlees, pompoenpitten, spinazie, en cashewnoten.

Ook magnesium is belangrijk, goed voor meer dan 300 enzymatische reacties, inclusief energieproductie en eiwitsynthese. Een goede bron van dit mineraal zijn noten zoals amandelen, walnoten en cashewnoten.

B-vitamines zoals B6, B12 en foliumzuur fungeren als energieboosters op cellulair niveau. Ze zijn onmisbaar voor alles van je stemming tot je metabolisme. Deze cruciale B-vitaminen krijg je binnen met vlees, vis, zuivelproducten, eieren, en verrijkte granen, evenals het eten van bladgroenten en bepaalde vruchten zoals bananen en citrusvruchten.

7. Je stressniveau beheren

Chronische stress remt de groeihormoonproductie, dus stressbeheersing is als pre-workout om de productie van groeihormoon te stimuleren.

Ga voor een mentaal evenwicht om je stressrespons te minimaliseren. Hier zijn 3 simpele oefeningen die je kunt doen:

 • Diepe ademhaling: Neem een moment om diep in te ademen door je neus. Tel tot vier, houd je adem vier seconden vast, en adem langzaam uit over vier seconden door de mond. Herhaal dit tenminste 10 keer.
 • Spierontspanning: Begin bij je tenen en werk omhoog; span elke spiergroep tien seconden aan en ontspan dan. Uitstekend voor het verminderen van fysieke stress en het kalmeren van de geest.
 • Korte wandeling: Maak een korte, rustige wandeling buiten. Wees je bewust van je omgeving, de geluiden en geuren, en laat je gedachten los.

8. Optimale slaapgewoontes

Niet gehaal onbelangrijk is je slaapkwaliteit, helemaal gezien het merendeel van het groeihormoon ’s nachts tijdens diepe slaapfases wordt uitgescheiden!

Hier zijn nog eens wat praktische stappen die je kunt ondernemen:

 • Ga voor regelmaat: Op dezelfde tijd naar bed te gaan en opstaan, ook in het weekend, stabiliseert je interne klok. En dat draagt weer bij aan een effectieve productie van het groeihormoon.
 • Omgeving: Een koele, donkere en stille slaapkamer kan wonderen verrichten voor je nachtrust. Gebruik verduisterende gordijnen, oordopjes en een ventilator voor als je het warm hebt.
 • Elektronica vermijden: Minimaal een uur vóór het slapengaan, probeer schermgebruik te beperken. Vooral blauw licht van schermen kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, onderdrukken.
 • Ontspanningstechnieken: Leer een avondroutine aan die ontspanning bevordert, zoals lezen, mediteren, of een warm bad nemen!
 • Beperk cafeïne en zware maaltijden: Vermijd cafeïne en zware maaltijden in de avonduren, want je lichaam moet vervolgens hard aan het werk gaan in de nacht terwijl jij slaapt, en die tijd juist hard nodig heeft om uit te rusten.

Zo krijg je snel die strakke buik waar je van droomt

Op internet staan veel tips voor het krijgen van een platte buik maar het meeste is helaas geschreven door mensen die er weinig verstand van hebben.

Oscar Helm is daarentegen een autoriteit op het gebied van afslanken en sport.

Hij leert je in zijn methode stap-voor-stap om een strakke buik te krijgen door het verliezen van overtollig buikvet, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Je ontdekt er alles over door de volgende pagina te bekijken:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Tom Ridder

Tom Ridder heeft meer dan 150 wetenschappelijk onderbouwde artikelen geschreven over fitness, spieren kweken, gewichtsverlies en voeding. Hij is bekend ben van De Telegraaf, Vrouw, Grazia en Het Laatste Nieuws. Hij is ook fitnessinstructeur en heeft 11 jaar ervaring.