Web Analytics
Spierentraining.nl

De beste adviezen voor het behalen van je fitness doelen

Betrouwbare en inspirerende informatie over fitness, krachttraining, oefeningen en voeding. Al onze artikelen zijn geschreven door fitnessinstructeurs met jarenlange praktijk ervaring en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en onderzoeken.

3 Foam Roller Oefeningen voor een Sterke en Pijnvrije Onderrug

Wist je dat ongeveer 80% van de volwassenen op een bepaald moment in hun leven te maken krijgt met onderrugklachten? Het is een veelvoorkomende soort kwaal die kort of lang kan voortduren, met oorzaken zoals een slechte houding, langdurig zitten, overbelasting, of zelfs stress.

Maar er is hoop! Onderzoek bewijst dat regelmatige, gerichte oefeningen onmisbaar zijn voor het verlichten en zelfs voorkomen van onderrugpijn. En hier komt de foam roller in beeld – een potentieel hulpmiddel en jouw eerste stap naar een pijnvrije onderrug. Hier vertellen we je precies hoe je dit kunt doen. Dus, laten we rollen!

Inhoud van dit artikel

Waarom werkt een foam roller?

De foam roller is een eenvoudige cilindervormige rol, en uiterst interessant in de strijd tegen pijn in de onderrug. Het is goed voor zelf-massage en myofasciale release. Het biedt potentie om spanning in je spieren te helpen verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en spierknopen los te maken.

De foam roller staat bekend om zijn eenvoud en effectiviteit. Talrijke studies tonen aan dat het gebruik van een foam roller niet alleen kan helpen tegen spierpijn en je bewegingsvrijheid vergroot, maar ook de algehele gezondheid van de onderrug een boost geeft. Regelmatig gebruik van de foam rollers geeft je een goede kans voor meer flexibiliteit van de onderrug en een afname van spierspanning.

Maar hoe werkt het dan precies? Met een foam roller oefen je druk uit op de myofasciale weefsels – de beschermende laag die je spieren omringt. Deze druk helpt bij het ‘losbreken’ van verklevingen en knopen in deze weefsels. Het resultaat? Een betere mobiliteit én minder pijnervaring. Bovendien stimuleert het rollen de doorbloeding, essentieel voor spierherstel en gezondheid!

Hoewel je de foam roller kunt gebruiken voor andere lichaamsdelen, is het in het specifiek voordelig voor de onderrug. Dit is waar spanning en stijfheid vaak voorkomen, bijvoorbeeld door langdurig zitten of staan. Met specifieke foam roller oefeningen gericht op dit gebied, bied je zowel verlichting als versterking. Het zal de kans op chronische onderrugpijn aanzienlijk doen afnemen.

 • Verbeterde flexibiliteit: Regelmatig rollen helpt bij de flexibiliteit van je onderrug wat zowel je dagelijkse activiteiten als je trainingsregime ten goede zal komen.
 • Spanningsvermindering: De foam roller werkt als een diepe weefselmassage, waardoor de spanning in je onderrugspieren afneemt.

De foam roller is niet alleen een middel voor versterking en herstel, maar het verbetert ook de algehele houding en lichaamsmechanica. Zo voorkom je dat er in de toekomst nieuwe spanningen en pijnklachten ontstaan. Een proactieve, krachtige stap richting een leven vrij van rugpijn!

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

Begin met de basis: 3 Eenvoudige oefeningen

Laten we starten met enkele basale foam roller oefeningen die ideaal zijn voor beginners of als opwarmroutine. Deze oefeningen leggen de basis voor een sterkere en soepelere onderrug.

1. The Basic Roll

Deze oefening is ideaal voor beginners en een perfecte manier om vertrouwd te raken met foam rollen. Specifiek gericht op de onderrug en helpt om de spanning in dit gebied te verlichten. De druk die bij de oefening vrijkomt, bij het losmaken van de fascia – het bindweefsel rond spieren – is goed voor die betere mobiliteit en flexibiliteit.

Stapsgewijze uitvoering van de Basis Rol

 • Beginpositie: Ga met je rug op de foam roller liggen. Zorg ervoor dat de roller zich ter hoogte van je middel bevindt. Ofwel: ter hoogte van je lendenwervels, in het midden van je onderrug, waar de natuurlijke curve van je onderrug begint.
 • Handpositie: Plaats je handen achter je hoofd om je nek te ondersteunen. Zo help je spanning in de nekspieren te voorkomen.
 • Rolbeweging: Gebruik je benen om je lichaam langzaam naar voren en achteren te rollen. Beweeg van je middel tot aan je schouderbladen.
 • Focus op ontspanning: Terwijl je rolt, concentreer je op het ontspannen van je onderrugspieren. Dit verhoogt de effectiviteit van de oefening.
 • Herhalingen: Herhaal deze beweging op en neer voor 1 minuut. Met een kleine pauze kun je dit vervolgens 3 keer doen. Let goed op de sensaties in je onderrug en stop als je pijn ervaart.

Tips voor een goede uitvoering

 • Rustige bewegingen: Voorkom haastige of schokkerige bewegingen – Een langzame en gecontroleerde rolbeweging is effectiever voor spierontspanning!
 • Ademhaling: Concentreer je op je ademhaling. Diep inademen tijdens het rollen kan helpen om de spieren verder te ontspannen.
 • Luister naar je lichaam: Als je een bijzonder gespannen plek vindt, probeer dan even stil te blijven liggen op die plek. De druk van de foam roller helpt om de spierspanning op dat punt te verminderen.
 • Regelmaat: Maak van de Basis Rol een regelmatig onderdeel van je routine, vooral na lange periodes van zitten of staan.

De Basis Rol: Ga met je rug op de foam roller liggen, plaats je handen achter je hoofd en rol langzaam van je middel tot je schouderbladen. Herhaal dit een paar minuten en voel hoe de spanning in je onderrug afneemt.

2. Zijwaartse Rol – Lateral Roll

Dit is een uitstekende oefening om je op de spieren langs de zijkanten van je onderrug en je flanken te richten. Vooral nuttig voor de verlichting van de spanning in de quadratus lumborum, een diepe spier in je onderrug die vaak verantwoordelijk is voor stijfheid en pijn.

Stapsgewijze uitvoering van de zijwaartse rol

 • Beginpositie: Ga zijwaarts op de foam roller liggen. Plaats de roller onder je zij, ter hoogte van je onderste ribben.
 • Steun met je arm: Gebruik je onderarm als steun op de grond en om je bovenlichaam stabiel te houden.
 • Rolbeweging: Rol langzaam van net boven je heup tot aan je onderste ribben. Voel de massage langs de zijkant van je onderrug.
 • Focus op ontspanning: Net als bij de Basis Rol, is het belangrijk om je te concentreren op het ontspannen van de spieren terwijl je rolt.
 • Aantal sets: Begin met 2 tot 3 sets per zijde.
 • Herhalingen: Rol langzaam over de getroffen gebieden voor ongeveer 30 seconden tot 1 minuut per set.

Tips voor een goede uitvoering

 • Controleer de beweging: Beweeg gecontroleerd en langzaam. Het is belangrijk om de tijd te nemen bij het rollen over gevoelige gebieden.
 • Ademhaling: Diepe, gecontroleerde ademhaling helpt om maximale ontspanning en effectiviteit van de oefening te bereiken.
 • Druk aanpassen: Afhankelijk van je comfortniveau, kun je de druk aanpassen door meer of minder gewicht op de roller te plaatsen.

Rol zijwaarts langzaam van je heup tot je ribben. Deze beweging helpt bij het losmaken van de spieren aan de zijkant van je onderrug.

3. De Verlengende rol

Deze oefening is ontworpen om de gehele lengte van de rug te masseren, van de onderrug tot aan de bovenrug, en bevordert een goede wervelkolomuitlijning.

Let op: Om dit effectief te doen, moet de foam roller lang genoeg zijn om zowel je hoofd als je stuitje te ondersteunen terwijl je ligt. Zo heb je een stabiele en comfortabele uitvoering van de oefening, om de hele lengte van je ruggengraat te werken zonder onderbreking.

Stapsgewijze uitvoering van de Verlengende Rol

 • Beginpositie: Ga met je rug op de foam roller liggen, zodat deze parallel loopt aan je ruggengraat. Zorg ervoor dat zowel je hoofd als je stuitje ondersteund wordt door de roller.
 • Armpositie: Strek je armen naar de zijkanten, met de handpalmen naar boven gericht, voor stabiliteit.
 • Rolbeweging: Til je heupen op en rol langzaam van je onderrug naar je bovenrug, en terug.
 • Focus op ontspanning: Houd je rug ontspannen en laat de zwaartekracht het werk doen.
 • Aantal sets: Doe 2 tot 3 sets.
 • Herhalingen: Rol gedurende 1 tot 2 minuten per set.

Tips voor een goede uitvoering

 • Gelijke druk: Zorg ervoor dat je gelijke druk toepast langs je hele ruggengraat.
 • Ademhaling: Blijf diep en gelijkmatig ademen.
 • Houding: Houd je ruggengraat in een neutrale positie om drukpunten te vermijden.

7 Foam Roller Tips voor maximale verlichting

Nu je de basis en geavanceerde foam roller oefeningen onder de knie hebt, is het tijd om je routine uit te breiden. De volgende tips zullen je helpen om nog meer uit je foam roller onderrug sessies te halen, om zelfs de diepste spierknopen los te maken!

 1. Blijf ademhalen! – Terwijl je rolt, focus op diepe, gecontroleerde ademhalingen. Diep ademhalen helpt om spierspanning los te laten en de effectiviteit van elke rol te verhogen.
 2. Langere rolbewegingen – Probeer langzamere en langere rolbewegingen te maken. Dit zorgt voor een diepere massage en helpt om de spieren grondiger te ontspannen.
 3. Combineren met stretching – Foam rollen en stretching zijn een krachtige combinatie. Na het rollen, wanneer je spieren opgewarmd en soepel zijn, is het een perfect moment om te stretchen. Voer na het rollen dus enkele eenvoudige onderrug stretches uit. Dit kan variëren van knie-naar-borst stretches tot lichte yoga posities zoals de kindhouding.
 4. Consistente routine – Een regelmatige foam roller routine te onderhouden houdt de onderrug sterk en flexibel, om toekomstige pijn en blessures te voorkomen.
 5. Integreer in je training – Maak foam rollen een vast onderdeel van je warming-up of cooling-down routine tijdens je reguliere workouts.
 6. Varieer de druk – Afhankelijk van je pijngrens en behoefte, kun je de druk van de rolbewegingen aanpassen.
 7. Experimenteer met verschillende rollers – Foam rollers variëren van zachte, die meer comfort bieden en ideaal zijn voor beginners, tot zeer stevige, die diepere druk leveren en geschikt zijn voor ervaren gebruikers of voor het aanpakken van hardnekkige spierknopen. Ook heb je langere en kortere rollers, waarbij de langere ideaal zijn voor oefeningen die de gehele rug betreffen en de kortere geschikt zijn voor gerichte spiergroepen en makkelijker mee te nemen. Experimenteer om te zien welke het beste voor jou werkt.

Zo krijg je snel die strakke buik waar je van droomt

Op internet staan veel tips voor het krijgen van een platte buik maar het meeste is helaas geschreven door mensen die er weinig verstand van hebben.

Oscar Helm is daarentegen een autoriteit op het gebied van afslanken en sport.

Hij leert je in zijn methode stap-voor-stap om een strakke buik te krijgen door het verliezen van overtollig buikvet, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Je ontdekt er alles over door de volgende pagina te bekijken:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

 

Tom Ridder

Tom Ridder heeft meer dan 150 wetenschappelijk onderbouwde artikelen geschreven over fitness, spieren kweken, gewichtsverlies en voeding. Hij is bekend ben van De Telegraaf, Vrouw, Grazia en Het Laatste Nieuws. Hij is ook fitnessinstructeur en heeft 11 jaar ervaring.